Avdragsgillt eller inte – tips inför konferenser och kickoffer!

19-23 Oktober åker hela Dillonkontoret i Malmö till Dubai! Vi är inte ensamma om att kombinera nytta med nöje när det kommer till konferenser och kickoffer. Här är några handfasta tips till Er som också tänkte hitta på någonting tillsammans med Era anställda i höst och- eller till jul. 

I dagsläget är alla utgifter som är förknippade med konferens eller kickoff avdragsgilla, förutsatt att vissa krav är uppfyllda. Det finns ett förslag från regeringen på ändringar av rätten till den här typen av avdrag som Ni kan läsa mer om på deras hemsida.

En viktig tumregel för konferenser och kickoffer är att merparten av dagen ska bestå av konferensaktiviteter och att aktiviteterna inte är lyxbetonade. Tumregeln är att sex timmar om dagen (i snitt) ska bestå av möten som har med företagets affärsverksamhet att göra.
Det är därför viktigt att man har ett tydligt schemaupplägg inför resan/utbildningen så att det inte uppstår några oklarheter om Skatteverket har frågor kring de avdrag som är gjorda.

Schablonavdraget 90 kronor per person och måltid får göras för varje ny måltid; frukost, lunch, middag och supé. För att räkna ut korrekt momsavdrag samt vilken kostnad Du får dra av i inkomstdeklarationen för lunch- och middag finns det en bra beräkningsmodul på skatteverkets hemsida.

Schablonbeloppet för kringaktiviteter, som exempelvis en konsert eller en matprovning är 180 kronor. Av den anledningen blir aktiviteter vars kostnad hamnar över schablonen bara delvis avdragsgilla.
Rent lyxbetonade aktiviteter är dock inte avdragsgilla överhuvudtaget, en rätt så diffus bestämmelse kan tyckas. Ett par uppenbara exempel på vad som faller in under den kategorin kan vara att hyra en lyxyacht, spela golf eller ta ut företaget/avdelningen på jakt. 

Hör av Er till oss på Dillon inför nästa konferens, kickoff eller liknande, så allt blir rätt från början. Som Ni läste ovan (lyxbetonade aktiviteter) så finns det en hel del krångliga skatte- och avdragsfrågor. 

 

konferenstips-bra-mat
Nu går Vi snart ut och möter solen och starten på helgledigheten. Vi önskar Er en strålande sådan!

//Dillon – Din erfarne nytänkare